Piwo z minibrowaru – jak produkować

kostka brukowa toruń - układanie i cennik
Podjazd do domu – co oprócz kostki
Sierpień 29, 2020
sklepy internetowe toruń -tworzenie sklepów woo commerce
Sklep internetowy jaki wybrać
Sierpień 30, 2020
Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo jest jednym z najbardziej znanych i lubianych pośród alkoholi. Jest kojarzone z miło spędzonymi chwilami, dobrym smakiem oraz stosunkowo przystępną dla nas ceną. Na dzisiejszym rynku znajdziemy tysiące przeróżnych jego rodzai, co sprawia, że bardzo często trudno jest się zdecydować, które będzie dla nas idealne. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, mnóstwo wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się w każdej branży. Aby więc dobrać najlepszą opcję należałoby dowedzieć się czegoś o piwie, jego produkcji, rodzajach, cenie, klasie oraz znaczeniu miejsca warzenia. Najbardziej popularne są oczywiśćie piwa koncernowe, czyli produkcja na szeroką skale; najczęściej są to trunki o niskiej jakości oraz cenie, ze względu na to, że produkcja oraz transport są znacznie tańsze niż w wypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym lepszym, staranniej produkowanym. Czym w takim wypadku jest piwo kraftowe? Określenie to pochodzi od angielskiego wyrazu „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak nazwa mówi jest to odłam piwa robionego z zaangażowaniem oraz ogromną ilością poświęconego czasu. Wytwórcami tego rodzaju piwa są wielbicieli rzemieślnictwa piwnego, dla których jakość i solidność przetworzenia jest kluczowa. Dlaczego? Dlatego, że są to minibrowary, prywatne browary, rozpowszechniane na wąską skalę, są bardziej oryginalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest równocześnie jego producentem i osobą, która samodzielnie zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że ciężko jest zdefiniować piwo kraftowe dlatego, że nie ma szczegółowych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z ważniejszych elementów wyróżniania jest miejsce oraz metodyka warzenia. Aby dane piwo mogło być nazwane piwem kraftowym musi być ono warzone niezależnie, w warunkach domowych, co łączy się z dbaniem o jakość, a nie ilość. Producent piwa kraftowego powinien być znany z imienia i nazwiska, a nie tworzyć pod zarządem większej firmy, ma być to sztuka, tworzona według oryginalnej receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie powinien on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów rocznie. Prawdziwe piwo kraftowe kosztuje dużo więcej od piwa koncernowego, w sklepie nie zobaczymy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są często tworzone z mniej spotykanych i droższych składników. Klienci są w stanie wydać nawet ok 20 złotych za mniejsze szukając czegoś odmiennego smakiem od piwa koncernowego. Przy zakupie powinno się jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego określenia kraftu wyłącznie, aby zachęcić do zakupu.

W jaki sposób warzyć takie piwo? Wielbiciele sztuki piwnej są świadomi tego, że jest do tego potrzebny specjalny sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz wiele czasu i cierpliwości. Samo warzenie trwa dość długo, około pół dnia, natomiast fermentowanie, aż od 4 do 6 tygodni. Jest kilka etapów procesu produkcji. Po pierwsze, zacieranie, czyli doprowadzanie do właściwej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji tj. oddzielenie resztek ziarna od roztworu. Dalej, warzenie, ochładzanie i dodawanie drożdży. Na sam koniec oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy zaczynamy dystrybuować większe ilości piwa, lub otworzyć prywatny minibrowar potrzebne będą maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się dość skomplikowany i jest to prawda, jednak należy pamiętać, że najważniejsza jest motywacja i zaangażowanie. Dla wielbicieli sztuki piwnej jest to tylko przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak dobrej jakości.Otwarcie swojego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i wyboru dogodnej lokalizacji a a także otrzymania koncesji. Dziś dział minibrowarów prężnie się rozwija i prawdopodobnie w najbliższych latach będziemy mieli okazje przyglądać się dalszemu rozkwitowi i piwną rewolucje. Produkcja trunku na własną rękę cały czas opłaca się; Koszt wytworzenia pojedynczego piwa pozostaje w okolicach 2 złotych, w takim razie widzimy, że kosztuje ono mniej niż kupno piwa w punkcie sprzedaży.

Piwo kraftowe, tak jak każde inne ma wiele gatunków w zależności takich składowych jak klasa, skład, ilość alkoholu, rodzaj fermentacji, poziom goryczki, barwa. Wyróżnia się piwo górnej fermentacji, trunek jest mocniejszy i bogatszy w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest delikatniejsze. Piwo jasne lub ciemne, w tym wypadku różnica leży w sposobie warzenia i składnikach. Mówi się także o piwach specjalnych, których nie da się przyporządkować do jednego typu, jako że cechują się one wariacjami w zakresie warzenia, dobierania różnych składników. Na charakter piwa duży wpływa ma, wcześniej wspomniany słód, czyli podstawowy składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz przebieg jego produkcji, jak również sama piana, która jest wyznacznikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z lepszych na świecie, jednak wciąż mało popularne, ze względu na to, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niżeli w promowanie swojego towaru, często jedyną wykorzystywaną promocją jest marketing szeptany. Klienci coraz częściej wolą kupić mniej, ale lepszej jakości alkoholu za większą cenę, niż tracić pieniądze na tanie piwa słabej jakości.

Maszyny rozlewnicze do piwa