Zakręcarki Zalkin – solidne maszyny przeznaczone do masowej produkcji

prawnik toruń adwokat toruń dziedziczenie spadku
Okiem prawnika – dziedziczenie spadku
Kwiecień 18, 2017
wynajem telebimów telebimy telebimy do wynajęcia
Nowoczesne telebimy na imprezy masowe
Kwiecień 22, 2017

Zakręcarki Zalkin – solidne maszyny przeznaczone do masowej produkcji

zakręcarki maszyny pakujące linie pakujące

zakręcarki maszyny pakujące linie pakujące

Zakręcarki dla branży spożywczej

W sektorze żywnościowym wyjątkowo istotne jest ścisłe zakręcanie opakowań z produktem. Głównie – artykuł po prostu nie wypływa z butelki lub słoika, m. in. podczas transportu. Po drugie – o wiele dłużej zabezpiecza przyciągający smak i zapach, a to dla Klientów jest naprawdę najważniejsze, kiedy „przerzucają” regały z morzem wyrobów (częstokroć kilkunastu odmiennych marek). Oraz po trzecie – mamy możliwość go dokładnie stopniować w ten sposób, aby krótko mówiąc nie było go ani zbyt dużo ani zbyt mało. Inaczej mówiąc zakręcarki, bo takim sformułowaniem tytułuje się urządzenia zakręcające, między innymi słoiki i butelki, koniecznie muszą wypełniać wyjątkowo wiele wielorakich wymagań, żeby były przyjęte do masowej produkcji. Ostatnimi czasy jeszcze bardziej wyeksponowano pakowanie przetworów wyjątkowo delikatnych, np. kefirów oraz skonstruowano urządzenia Ultra Clean i aseptyczne. Ich zadaniem jest precyzyjne zamykanie butelek szklanych ze świeżymi napojami, artykułami nabiałowymi i wodą mineralną.

Jeśli mamy na uwadze maszyny zakręcające przetwory w opakowaniach, to można wyróżnić:

Zakręcarkę butelek – w owym przypadku możemy wybrać zakręcarkę kręcącą się wokół własnej osi, linearną, jednogłowicową albo wieżę zamykającą. Takiego rodzaju zakręcarki działają idealnie nie tylko w sektorze żywieniowym, lecz również przemyśle chemii kosmetycznej, alkoholowym i aptekarskim.

Zakręcarkę słoików – w tym przypadku głowica zamykarki jest dokładnie dostosowana do klasycznych wieczek słojów. Najpierw maszyna odprowadza nadmiar powietrza, a później zamyka je zgodnie z regułą twist-off.

Zakręcarkę puszek – są idealne przy skręcaniu owalnych puszek, jakie zostały wytworzone, m. in. z aluminium.

Kiedy zamierzamy wpasować konkretną głowicę, wówczas musimy brać pod rozwagę w pierwszej kolejności surowiec, z którego przygotowane jest opakowanie. W takiej sytuacji towar będzie w dokładnej porcji umieszczony w plastikowej butelce albo puszce. Zamykarki zmechanizowane mają niesamowicie mocną budowę, jaka zapewnia podwładnym bezpieczeństwo. Incydentalnie ulegają awariom, jeśli są poprawnie wykorzystywane i konserwowane. Zakrętarki to maszyny, których forma bezustannie „się rozwija”, ponieważ w krótkim czasie powstają bardziej oryginalne pojemniki o profilach innych niż dotychczasowe.

Podział zakręcarek ze względu na wariant

Mówiąc w skrócie zakręcarki powinniśmy rozdzielić na te z pojedynczą głowicą, z wieloma głowicami, zakręcarki liniowe oraz urządzenia przystosowane do pojemników o naprawdę niewielkich i średnich objętościach. Zakręcarki z jedną głowicą możemy tymczasem zróżnicować na automatyczne (same ściągają pokrywkę) oraz w połowie zautomatyzowane (wieczko trzeba wziąć ręcznie). Zakrętarki wielogłowicowe, np. rotacyjne, mają od 3 do 24 głowic i mają opcję pracować na liniach fabrycznych o znacznej wydajności, z opakowaniami szczególnie delikatnymi oraz wówczas, gdy w butelce lub puszce towar dotyka końca opakowania. Ostatni rodzaj jest poświęcony właściwie dla sektora farmakologicznego i drogeryjnego (na potrzeby zakręcania bardzo często niezwykle niewielkich ilości produktu). W przypadku zakręcarek liniowych zamykanie dokonuje się nierównomiernie – kilka lub kilkanaście głowic łącznie zamyka opakowania z produktem. Kapslownice znakomicie sprawdzą się na potrzeby zakręcania wody mineralnej w butelkach PET i napojów z dużą ilością alkoholu. Oczywiście zakrętarki są wyjątkowo istotnym odcinkiem na linii przetwórczej, mimo że zwyczajnie potrzebują praktycznie jakiegokolwiek dozoru. Dzięki zamykarkom najwyższej jakości zdecydowanie poprawia się wydajność wytwarzania. Zamykarki można stworzyć „od zera” (mając na uwadze, przykładowo wyrób do którego ma być przystosowana i sumę zamykanych pojemników w ciągu jednej godziny).

Następne urządzenia wykorzystywane w przebiegu masowego generowania produktów

Do kolejnych maszyn, przy użyciu których powstają całe linie produkcyjne, powinniśmy zaklasyfikować: etykieciarki, maszyny nalewające produkt, dozownice i napełniarki, maszyny monitorujące jakość, maszyny do pakowania i wypakowywania, hand roboty i kartoniarki. Wszystkie wymienione maszyny mamy opcję zaopatrzyć w dodatkowe możliwości, m. in. w aplikatory banderoli. Przykładowy przebieg produkcji kształtuje się w przybliżeniu w taki sposób: wysterylizowane pojemniki natrafiają na linię fabryczną, są liczone oraz stawiane pod odpowiednim kątem. Nalewarki zaopatrują postawione pojemniki towarem, zaś zakrętarki pokrywają szyjki konkretnymi wieczkami. Niebawem przygotowane artykuły docierają, przykładowo do robotów pakujących. W każdej specjalności mechanizm masowego generowania produktów będzie rysował się trochę inaczej, ponieważ jest on uzależniony od wariantu artykułu. Zatem na potrzeby kremów są poświęcone inne modele maszyn, natomiast do wódki oraz pozostałych napojów procentowych – inne.

Jeżeli zaabsorbował Cię powyższy materiał, wejdź w link obok – Kapslownice – a być może wynajdziesz to, czego aktualnie szukasz.